Obisk domačije

Obisk domačije

Kam ideš? Po melaj, so nekoč rekli, ko so nesli zrnje v mlin. Mlinar je mlel, ta ki je prinesel žito, pa je pomagal, da je šlo hitreje in ni bilo treba predolgo čakati. Bil je pomelaj.

Če boste torej namenili tja proti Panonski nižini se bodo ceste tam nekje pri očesu slovenske kokoške zravnale, in če boste zavili v Malo Polano, boste na robu vasice prišli do Sabolove hiše.  Naleteli boste na lepo urejeno in obnovljeno tipično panonsko domačijo, tako bougšo, kakršne so gradili tik po prvi svetovni vojni, razpotegnjeno v ključ z veliko gümlo in s krušno pečjo v hiši.

Tu diši po domači hrani in če boste zvedavi, vam bomo povedali marsikaj o zdravju prijaznem življenju. V hiši namreč deluje zadruga za razvoj podeželja Pomelaj, ki je hkrati zaposlitveni center, ki zaposljuje ranljive ciljne skupine. Zadruga že od vsega začetka obnavlja tisto kar tone v pozabo in hkrati razvija nove, dobre in uporabne reči.

V teh krajih je človek od nekdaj imel smisel za izdelovanje uporabnih predmetov iz vsega, kar je ponujala narava. Pomelaj že vrsto let usposablja ljudi v tistih spretnostih, po katerih so tu ljudje najbolj sloveli. Kaj vse lahko naredi človeška roka iz koruznega ličja pa lahko vidite samo tukaj.

Pomelajevci pa iz koruzne in pirine moke pečejo tako slastne zlevanke, retaše in razno pecivo da se vam topi v ustih. Koruzno ličje pa v njihovih rokah dobesedno oživi.

Znameniti cekarji so dobili družbo pletenih nahrbtnikov, damskih torbic, modnih dodatkov. Treba je le priti sem in si prinesti domov vsaj nekaj tistega, kar bo naredilo vaš dom topel in prijazen.

Ponujamo vam predstavitev Sabolove domačije, Zadruge POMELAJ in ogled izdelovanja izdelkov iz ličja in šibe:

Obiskovalci se seznanijo z domačo obrtjo in dejavnostmi na podeželju v preteklosti in njihovo vpetostjo v današnji čas. Spoznajo različne materiale, tehnike, izdelke, njihovo uporabno vrednost nekoč in danes. Za vas pripravimo degustacijo marmelade, slanih palčk, pražena bučna semena in napitek.Pomelaj 128

Obiskovalci lahko v skupinah pod mentorstvom izdelujejo figurice iz ličja in drugih naravnih materialov.

Hrana in pijača

Za vas lahko pripravimo in postrežemo domače pecivo, topel obrok in bezgov sok. Priporočamo zelenjavno mesne enolončnice, büjto repo, koruzno pogačo z makom ali bučnimi semeni ali drugo po dogovoru.

Vabimo vas, da si ob obisku Sabolove domačije ogledate tudi

DOMAČIJO MIŠKA KRANJCA: Na njegovi domačiji si lahko ogledate ohranjeno delovno sobo, Kranjčeva literarna ali likovna dela, razstavljene knjige, dokumente ter fotografije.

PARK DEŽELA ŠTORKELJ: Park »Dežela štorkelj« stoji v središču Velike Polane in predstavlja naravno ter kulturno bogastvo občine Velika Polana ter Evropsko vas štorkelj.

COPEKOV MLIN: Pomembna izletniška točka v Mali Polani na obrobju Polanskega loga, največjega kompleksa s črno jelšo v Evropi, je Copekov mlin.

CERKEV SRCA JEZUSOVEGA VELIKA POLANA: Cerkev je posvečena Srcu Jezusovemu in je bila zgrajena leta 1924.

Vabimo vas, da pridete do nas, doživite »majhne stvari«, ki vam bodo ostale še dolgo v spominu, rokodelski izdelki pa bodo naredili vaš dom topel in prijazen. 

Vodeni ogledi in možnost nakupa v trgovini so od ponedeljka do petka  med 6.30 – 14.30 uro. Po predhodnem dogovoru pa nas lahko obiščete kadarkoli.

Program o doživetju na Pomelaju si preberete tukaj: Pomelaj-2018

 

 

ZRP Pomelaj, z.o.o.Mala Polana 103, 9225 Velika Polana

Dragica Horvat 02 573 70 30, 00386 (0)41 549 256, pomelaj@siol.net

FB: Pomelaj