Razvoj novih programov in produktov podeželja

 

Razviti in preverjeni programi usposabljanja:

  • lončarstvo – izvajanje v l 1999 do 2002
  • pletenje izdelkov iz naravnih materialov slama, koruzno ličje, rogoz
  • krovstvo oz. pokrivanje streh s slamo
  • peka tradicionalnega peciva iz avtohtonih žit po tradicionalnih receptih in postopkih
  • predelava sadja in sočivja po tradicionalnih postopkih in receptih
  • zeliščarstvo (pridelava zelišč na domačem vrtu, uporaba zelišč v vsakdanji prehrani)

Programi usposabljanj se nanašajo na že utečeni program pletarstva in krovstva, saj pri pletenju in pokrivanju streh s slamo ostaja kvalitetno zrnje (pira, rž in koruza), ki lahko že usposobljenim udeležencem nudijo dodatni zaslužek v kombinaciji dveh ali več dejavnosti. Program- Predelava sadja in sočivja je bil razvit z namenom, da se predelajo viški avtohtonega sadja s tem pa se tudi povečajo možnosti pridobivanja dodatnega dohodka v kombinaciji z ostalimi programi, ki lahko služijo kot embalaža za produkte podeželja. Z uskladitvijo pravilnikov bo moč opravljati dejavnosti peke kruha in drugih pekovskih izdelkov, peka tradicionalnega peciva, potic, izdelava testenin, predelava sadja v marmelade, kompote, sušenje sadja.

Programi v razvoju:

  • program socialnega podjetništva na podeželju
  • turizem na podeželju

Leave a Reply