LIČJE

Izdelki Pomelajevo bilje v sebi nosijo nadih premišljene počasnosti narave. Zato te mojstrovine trajajo dlje in ob spoštljivi uporabi prenesejo skoraj vse! Pomelajevo bilje je znamka vrhunskih izdelkov iz ličja avtohtone prekmurske koruze trdinke, ročno spletenih na lokalno značilen tradicionalni način. Ker gre za naravni material si moramo najprej pripraviti surovino. Spomladi sejemo koruzo in jo zgodaj jeseni, ko dozori, ročno poberemo. Koruzo zličkamo, ličje posušimo in primerno skladiščimo. Nato pričnemo plesti izdelke, kakor so jih nekdaj pletli naši predniki. Pomelajevo ličje si znamo pripraviti tako, da ohrani svojo naravno toplino, vonj in svilen otip. Pletemo tako, a na izdelkih ni vidnih rezov gradiva – vse je prepleteno v povsod popolne površine. Predmeti, ki se vmes sušijo na starih modelih iz posebej izbranega lesa, nastajajo več dni.

Poleg tradicionalnih pletarskih izdelkov smo dodali v program moderne izdelke. Lahko jih uporabite za službene namene, jih vzamete z sabo na obisk, izlet, nepogrešljivi so za v trgovino ali na tržnico. Pravzaprav je ta naravni izdelek primeren za vse povsod. Če se cekarju z znamko Pomelajevo bilje v prvih 7 letih obrabi ročaj ali poškoduje kakšna manjša ploskev, vam ga v Mali Polani brezplačno popravimo. Kar se ne da popraviti, lahko vselej vrnete naravi!

ŠIBA

Poleg ličja izdelujemo izdelke iz šibe. Svoje košare ustvarjamp iz vrbovih šib, porezanih v natančno določenem času v lastnem nasadu v prekmurski vasi Mala Polana. Od tega, kdaj so šibe porezane, ali so že na polju ali šele kasneje olupljene, ali so kuhane ali ne, je odvisno, kakšne barve bodo, ko jih izberemo, sortiramo, znova namakamo in po načrtu v glavi upogibamo ter prepletamo v oblike tradicije in sodobnosti hkrati.
Večja košara z ročajem bo morda prav taka, kot so si jo v Prekmurju nekoč spletli za prenašanje drv, a bo danes najlepša pomoč za nakupe na tržnici. Manjša košarica, v kakršni je bil nekoč kruh, bo danes zakladnica reči, ki si jih želimo imeti pri roki in na očeh. A to, kar imamo s košaro vselej na očeh, ni le njena vsebina, temveč je njena prava narava. Z vsakim izdelkom Pomelajevo šibje je pred našimi očmi kakšnih 100 šib, zaznamovanih z rastjo v dežju in soncu!

KULINARIKA