Zadruga za razvoj podeželja POMELAJ z.o.o. (ZRP POMELAJ z.o.o.), je bila ustanovljena februarja 2003. Ustanovitelji zadruge so bile občine, podjetja, RRA MURA Murska Sobota ter fizične osebe. Zadruga je bila ustanovljena z namenom pospeševanja razvoja podeželja ter gospodarskih koristi svojih članov na podlagi njihovega enakopravnega sodelovanja ter vzajemne pomoči in samopomoči. V letu 2008 je zadruga dopolnila svoj namen delovanja s spodbujanjem socialno-ekonomske vključenosti najranljivejšega dela prebivalstva.

Osnovno vodilo pri ustanavljanju zadruge je bilo spodbujanje samozaposlovanja na podeželju, bolj konkretno na območju delovanja zadruge, krepitev podjetniške kulture in ustvarjanje novih delovnih mest. Osnovna ciljna skupina so bile brezposelne in podzaposlene osebe. Priložnost se je kazala v proizvodnji tradicionalnih izdelkov iz šibe, slame, ličja in gline kot dopolnilne ponudbe ali samostojnih izdelkov, dodelavi kmetijskih proizvodov ter pripravi tradicionalnih kulinaričnih izdelkov. Zadruga od leta 2004 posluje v prostorih Sabolove domačije, katere lastnica je Občina Velika Polana.

Leta 2009 se je zadruga na podlagi odločbe Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve preoblikovala v zaposlitveni center. Razlog za to je bila ugotovitev, da je ciljna skupina invalidov v podrejenem položaju pri dostopu do delovnih mest in ima zmanjšane možnosti za razvoj podjetniških pobud. Glede na dotedanje aktivnosti, ki so potekale v okviru celovitega podjetniškega pristopa, je bilo ugotovljeno, da imajo invalidi kot ciljna skupina možnost zaposlovanja v zadrugi na zaščitenih delovnih mestih. Vodstvo zadruge je videlo možnost nadgradnje dejavnosti v uvedbi novih dejavnosti in širitvi kulinarične ponudbe, novih dekorativnih izdelkih, uvajanju in širitvi dejavnosti, uvajanju novih storitev, kot je urejanje okolice domačije in pomoči v gospodinjstvu, ter storitveni dejavnosti za podjetja ob proizvodnih konicah.

Aktivnosti v zadrugi so potekale v skladu s podjetniškim pristopom, ki je vključeval animacijsko-motivacijsko fazo, praktično usposabljanje za opravljanje dejavnosti, pomoč pri zagonu dejavnosti in vključevanje v kooperantsko mrežo. Omenjeni pristop smo preizkusili in nadgradili v eksperimentalnem programu »Spodbujanje podjetniške kulture med invalidi na podeželju«, ki ga je sofinanciral Sklad za spodbujanje zaposlovanja invalidov. Po zaključku eksperimentalnega programa smo ciljno skupino petih invalidov zaposlili na zaščitenih delovnih mestih v Zadrugi.

Projekti zaposlovanja na podeželju so uspešnejši, če izhajajo iz organizirane razvojne pobude. V okviru razvojne zadruge te možnosti nedvomno obstajajo.

Glede na tržno že zanimive dejavnosti ter nadgradnjo in uvajanje novih dejavnosti v Zadrugi so se pokazale potrebe po odpiranju novih delovnih mest, primernih za delo in zaposlovanje invalidov oziroma težko zaposljivih oseb, ki so jim zaposlitvene priložnosti tudi izhod iz revščine in socialne izključenosti. Invalidom je zagotovljena tako strokovna podpora kot spremljanje.

Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) pletar/pletarka

Zadruga za razvoj podeželja Pomelaj je pri Državnem izpitnem centru vpisana kot izvajalec priprave na NPK in preverjanja znanja NPK pletar/pletarka. Vsako leto razpišemo potrjevanje in preverjanje NPK pletar/pletarka. Na podlagi razpisa Pomelaj spelje postopek svetovanja za pripravo zbirne mape, ki izkazuje zbor vseh referenc kandidata. Svetovalka pomaga pripraviti zbirno mapo in pregleda ter izbere izdelke skupaj s kandidatom. Državni izpitni center skliče komisijo za izvedbo preverjanja. Po uspešno prestanem preverjanju kandidat pridobi veljavni naziv NPZ pletar/pletarka.

Več >

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem