V preteklosti so bile na celotnem čezmejnem območju (Pomurje, Županiji Vas in Zala) razvite številne rokodelske obrti in domače dejavnosti, ki so imele pomembno ekonomsko in socialno vlogo. Danes se s posameznimi rokodelstvi ukvarja vse manj ljudi, večinoma starejši, nekatera rokodelska znanja in veščine pa so že skoraj ali povsem izumrla. Prepričani smo, da je ta rokodelska znanja, ki so zelo pomemben del kulturne dediščine in identitete obeh držav, potrebno ohraniti ne le v muzejskih zbirkah, temveč tudi v vsakdanjem življenju oziroma praksi. Rokodelske panoge so slabo izkoriščene kot kulturni vir za socialno vključenost in ustvarjanje novih zaposlitev.

Projektni partnerji smo zaznali podobno problematiko in ugotavljamo, da je za njeno reševanje potrebno ustanoviti mednarodni interdisciplinarni center neformalnega izobraževanja in usposabljanja za (obstoječe in skoraj izumrle) rokodelske poklice ter razvoj novih rokodelskih izdelkov in storitev – Rokodelsko akademijo, ki bo delovala po načelu “od spodaj navzgor”, preko mreženja z rokodelci, lokalnim okoljem, ranljivimi skupinami ter izobraževalnimi in kulturnimi institucijami, omogočala neovirano uporabo skupne infrastrukture ter pretok informacij s področja rokodelstva.

Te izobraževalne vsebine želimo še dodatno nadgraditi v Rokodelski akademiji 2 in jih po eni strani narediti dostopnejše širšemu krogu ljudi, po drugi strani pa rokodelcem omogočati nadgradnjevanje znanja in spretnosti. Predvsem pomembno pri tem je, da se širši krog ljudi zave pomembnosti in nujnosti ohranjanja kulturne identitete, rokokdelci pa se zavejo pomembnosti razvijanja novih izdelkov in inovativnega pristopa k razvoju rokodelskih dejavnosti. Rokodelska akademija 2 bo nadaljevala delovanje v smeri povezovanja rokodelcev, domačinov, izobraževalnih in kulturnih institucij in strokovnjakov s področja kulturne dediščine z obeh strani meje, spoznavanja kulturne dediščine sosedov in usposabljanja za (skoraj) pozabljena rokodelstva. Hkrati bo omogočala tudi nadaljnji razvoj rokodelske dejavnosti z inovativnimi pristopi.

Izobraževanje in usposabljanje obstoječih in potencialnih nosilcev rokodelskih obrti bo prispevalo tudi k zmanjševanju komercializacije snovne in nesnovne kulturne dediščine ter povečanju privlačnosti čezmejnega območja. V projektu Rokodelska akademioja 2 bomo posegli tudi na razvoj skupnih turističnih destinaciji tako skušali povečati privlačnost območja s skupnim sodelovanjem

V 3 letnem projektu sodeluje 10 partnerjev iz dveh državi. Vodilni partner je občina Veržej ostali partnerji so:

  • Center RS za poklicno izobraževanje
  • Hegypásztor Kör
  • Javni zavod Krajinski park Goričko
  • Pokrajinski muzej Murska Sobota
  • Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja, z.o.o.
  • Prleška razvojna agencija
  • Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága – Savaria Múzeum
  • Zala Megyei Népművészeti Egyesület
  • Zavod Marianum Veržej – Center DU

Utrinki iz Dneva Evropskega sodelovanja:

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem