Projekt z naslovom: Lepota dežele in skladje okusov v sodelovanju izvajata: Ekološki Center Svit Pomurje Gornja Bistrica, kot vodilni partner in ZRP Pomelaj iz Male Polane. Skupna vrednost projekta znaša 43.200,00 €. Od tega je Leader sredstev 21.600,00 €. Lokacija izvedbe projekta je na celotnem območju LAS Pri dobrih ljudeh in traja od februarja 2010 do julija 2011.

Ekološko kmetovanje se v Sloveniji izvaja od 90. let prejšnjega stoletja ter tudi v pomurski regiji vse bolj pridobiva na pomenu. Kljub temu se še vedno kaže potreba po večjih količinah pridelkov in organiziranem nastopu na tržišču z osveščanjem potrošnikov in tudi samih pridelovalcev. Pridelovanje živil na ekološki način spodbuja biotsko raznovrstnost in ohranja naravno ravnovesje, hrana je pridelana na varen in zdrav način, brez uporabe kemičnih zaščitnih sredstev. Na ta način lahko zagotovimo trajnosten sonaraven razvoj in smotrno gospodarjenje z naravnimi viri. Projektne aktivnosti so vsebinsko zelo široko zastavljene, saj so v projekt vključene različne ciljne skupine, kot so: mladi, brezposelni, ženske in starejši.

Glavne aktivnosti projekta smo razdelili na šest vsebinskih sklopov. Začetek izvedbe projektnih aktivnosti je bil namenjen animaciji ciljnih skupin (ekološki kmetovalci, potencialni pridelovalci, podeželsko prebivalstvo, mladi, brezposelni,…). Naslednji sklop je zajemal razvoj programov za mlade in podeželsko prebivalstvo v okviru katerih izvajamo delavnice z različnimi vsebinami: ekološka pridelava in predelava, uporaba lokalnih in sezonskih surovin, priprava tradicionalnih jedi na sodoben način, shranjevanje sezonskih viškov, priprava mlečnih napitkov,… Zelo pomemben del projekta predstavlja tudi faza razvoja kulinaričnega podeželskega produkta. V okviru projekta izvajamo še aktivnosti, ki se nanašajo na obveščanje in informiranje ter vodenje in koordinacijo projektnih aktivnosti. Izdali smo tudi promocijsko zloženko, ki služi kot podpora izvedbi projektnih aktivnosti.

Z animacijo in izvedenimi motivacijskimi ter praktičnimi delavnicami želimo izboljšati socializacijo marginalnih družbenih sklupin ter povečati kreativno preživljanje prostega časa prebivalcev vseh starosti ter skupin. S poudarkom na tradicionalni kulinariki bomo posredno vplivali na spodbujanje zdravega življenjskega sloga, še posebej na področju zdrave prehrane in kvalitetnega preživljanja prostega časa in življenja na podeželju nasploh. Glavni cilji projekta se nanašajo na dve vsebinski področji, to sta ekološko kmetijstvo in izboljšanje kakovosti življenja na podeželju:

  • povečana razpoznavnost ekološkega kmetovanja v okolju ter še posebej vzpodbujena uporaba ekoloških produktov v vrtcih in šolah na območju občin LRS,
  • izvedena animacija vključenih ciljnih skupin (ekološki kmetovalci, potencialni proizvajalci, podeželsko prebivalstvo, mladi) preko 36 animacijsko motivacijskih delavnic,
  • razvit kulinarični produkt
  • izvedene praktične delavnice na tematiko ekološkega kmetovanja za mlade (4 celodnevne delavnice) in podeželsko prebivalstvo (10 delavnic),
  • prebujena tradicionalnega znanja in pridobljene spretnosti ter veščine predvsem na področju tradicionalne kulinarike,
  • razvit program za mlade in izveden pilotni program (4 celodnevne delavnice) z naslovom „Okus po domači kuhinji” v šolskem letu 2010/2011
  • razvit program za podeželsko prbivalstvo in izveden pilotni program ( 6 delavnic) z naslovom “S prebujanjem tradicionalnega znanja do kvalitetnejšega življenja na podeželju”

Nekaj informacij o Evropskem kmetijskem skladu za razvoj podeželja pa lahko dobite na spletni strani: 

Kontaktne informacije o projektu:
Vesna Žalik, Ana Šabjan, 02 530 21 17 ana.sabjan@czr.si 
Dragica Horvat, 02 573 70 36 pomelaj@siol.net

Vabila:

  • Naznanilo na delavnice za podeželsko prebivalstvo
  • Povabilo na delavnice za mlade
  • Vabilo na dan odprtih vrat 19.6.2011
  • Vabilo na delavnico 7.7 in 8.7.2011 Priprava ozimnice iz zelenjave
  • Vabilo na delavnico 10.6.2011 Priprava sokov in kompotov
  • Vabilo na delavnico 14.6 in 15.6.2011 Priprava sokov in marmelad brez konzervansov
  • Vabilo na delavnico 14.7.2011 Priprava ozimnice iz zelenjave
  • Vabilo na delavnico 21.6.2010 Priprava marmelad brez konzervansov
  • Vabilo na delavnico 28.6 in 29.6.2011 Priprava ozimnice iz zelenjave in sadja

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem