Pomelajevo
je tam, kjer je preteklost
navdih prihodnosti

Pomelajevo je svet dobrega. Središče tega sveta je stara, spomeniško zaščitena domačija sredi prekmurske vasi Mala Polana.

Pomelajeva domačija (po domače: Sabolova domačija) je ena od posebnosti območja, ki skupaj s pticami iz Evropske vasi štorkelj povezuje nove in stare čase, nove in stare priložnosti ter hkrati ohranja dušo iz pisateljskih del Miška Kranjca in spoštovanje do starih spretnosti in veščin.

Lokalno značilno.
Globalno posebno.
Vpeto v vsakdanje življenje domačinov.

Pomelajevo je prostor, ki s svojo podobo in dogajanji tako zaposlene kot obiskovalce navdihuje k povezovanju preteklosti s prihodnostjo. Tu iz stoletja znanih naravnih virov na rokodelske načine nastajajo predmeti, ki bodo tudi po uporabi nadaljevali zgodbo o ciklih narave.

Naša zgodba

Znanje od včeraj. Izdelki za danes. Narava za zmeraj.

Pomelajevo je tam, kjer je dovolj bilja in šibe

Pomelajevo je območje, kjer skrbno gojimo avtohtono vrsto prekmurske koruze trdinke in na močvirnem predelu sadimo vrbje za šibe.

Koruzno ličje, ki se tu imenuje bilje, in šibe, ki imajo glede na čas rezanja in obdelavo veliko različnih odtenkov, Pomelajevi pletarji spreminjamo v predmete, ki vsakič znova dokažejo svojo uporabnost.

Domača sorta koruze.
Lastni nasadi šibja.
Pravočasnost vsakega opravila!

Pomelajevo bilje ni preprosto koruzno ličje, temveč je dragoceno gradivo, čigar prave lastnosti nastajajo celo leto! Šele ko bomo zares suho bilje pletarji pred zvijanjem v vrvice prav omočili, bo dobilo svilen otip in poseben sijaj, v katerem se bodo razkrili naravni odtenki od bele prek rumene do vijoličaste.

Pridi na obisk na Pomelajevo.

Ponujamo vam predstavitev Pomelaja, Zadruge in zaposlitvenega centra Pomelaj, ogled izdelovanja izdelkov iz ličja in šib in delavnice izdelave izdelkov iz ličja.

Sprehod po Pomelaju

Obiskovalci se lahko seznanite z domačo obrtjo in dejavnostmi na podeželju v preteklosti in njihovo vpetostjo v današnji čas in spoznate različne materiale, tehnike, izdelke, njihovo uporabno vrednost nekoč in danes.

5,00 EUR / osebo
(individualni gosti)

4,00 EUR / osebo
(skupine 8 oseb ali več)

Cena vključuje predstavitev in degustacijo marmelade, slanih palčk ter praženih bučnih semen.
Za obisk nam pišite na info@pomelaj.si ali nas pokličite na +386 41 549 256.

Bodi Pomelaj.

Pomelajevo je tam,
kjer se zbudijo tvoje roke.

Bodi pomelaj

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem