Zadruga Pomelaj je v preteklosti izvajala tudi izobraževanja in usposabljanja na področju pletenja izdelkov iz naravnih materialov, ki potekajo že od leta 1999. V okviru usposabljanj so si osebe ob podpori zadruge pridobile praktična in teoretična znanja za samostojno delo na domu na področju razvoja izdelkov, izpopolnjevanja tehnologije izdelovanja izdelkov in tržne podpore (odkup izdelkov, dodelava in oprema izdelkov za trg, logistika …) ter promocije.

Doslej je bilo v izobraževanje za izdelovanje izdelkov iz naravnih materialov vključenih skupno 68 brezposelnih oseb. Po končanem usposabljanju so si udeleženci lahko registrirali dejavnost v obliki osebnega dopolnilnega dela (to izbere največje število udeležencev), dopolnilne dejavnosti ipd. Program se je do leta 2004 izvajal v obliki javnih del, leta 2004 pa v okviru programa Aktivna politika zaposlovanja (APZ) kot usposabljanje brez delovnega razmerja za poznejše samostojno delo na domu.

V istem obdobju, med letoma 1999 in 2002, so se izvajale tudi delavnice lončarstva. V program izobraževanja je bilo vključenih šest brezposelnih oseb.

Zadruga Pomelaj je v okviru svojega delovanja izvajala tudi številne tečaje in delavnice:

Izvedeni tečaji:

  • Uvajalni 120-urni tečaj se je izvajal že leta 2002; vključenih je bilo 11 oseb. Mentor tečaja je bil mojster domače obrti g. Anton Golnar.
  • Nadaljevalni 100-urni tečaj pokrivanja streh s slamo se je izvajal leta 2004, prav tako pod vodstvom g. Golnarja.
  • Začetni 40-urni tečaj peke drobnega tradicionalnega peciva se je izvajal leta 2003, tečaj je vodila ga. Manica Šlebič – kuharica, ki se ljubiteljsko ukvarja z zbiranjem in preizkušanjem tradicionalnih receptov.
  • Nadaljevalni 40-urni tečaj peke tradicionalnega peciva. Tečaj je vodila ga. Manica Šlebič.
  • Tečaj izdelovanja izdelkov iz ličja, rogoze in slame za šolajočo se mladino; vključenih je bilo 5 mladih. Tečaj je vodila ga. Marija Laki, mojstrica izdelovanja izdelkov iz naravnih materialov.
  • Tečaj zeliščarstva se je izvajal leta 2004 pod vodstvom ge. Šarolte Ščančar; vključenih je bilo 16 oseb.
  • Tečaj predelave sadja in sočivja se je izvajal leta 2004 pod strokovnim vodstvom kuharice ge. Silve Sečkar, ki je zbirateljica tradicionalnih receptov za pripravo naravnih sokov, kompotov, marmelad ipd.

Praktične delavnice

  • Peka kruha in pekovskega peciva
  • Peka tradicionalnega peciva
  • Delavnice za šolajočo se mladino, turiste, upokojence, aktive kmečkih žena (izdelovanje izdelkov iz naravnih materialov, peka tradicionalnega peciva, zelišča v vsakdanji prehrani, zelišča na domačem vrtu, kuhanje marmelad in sokov)

Specializirane izobraževalne delavnice:

  • Razvoj podeželja in dopolnilne dejavnosti na kmetijah oz. podeželju
  • Davčna zakonodaja in dopolnilno delo na kmetiji ter osebno dopolnilno delo
  • Registracija kmetijske dejavnosti, dopolnilnih dejavnosti na kmetijah ter osebnega dopolnilnega dela
  • Podjetniško svetovanje
  • Pridobivanje sredstev za kmetijske dejavnosti z razpisov

Razvoj novih programov

Na začetku razvoja smo začeli z identifikacijo potencialov razvoja v lokalnem okolju. Na podlagi identificiranih endogenih potencialov smo skupaj z ustreznimi strokovnjaki razvijali nove programe, ki jih je zadruga pozneje v veliki meri udejanjila skozi poslovni podjem v okviru zaposlovanja izobraženih brezposelnih oseb ter razvoja lastne delavnice na Sabolovi domačiji v Mali Polani.  

Skozi leta sta se od razvitih programov ohranila programa pletenja izdelkov iz vrbove šibe in koruznega ličja. Oba progama ohranjamo na vseh področjih – od pridelave surovine z lastnim nasadom vrbove šibe do kooperacije s kmeti za pridelavo koruze trdinke, ki jo potrebujemo za koruzno ličje. Ostalih programov ne izvajamo več.

Razviti in preverjeni programi usposabljanja od začetka leta 1999

  • lončarstvo – izvajanje od leta 1999 do leta 2002
  • pletenje izdelkov iz naravnih materialov: slama, koruzno ličje, rogoz
  • krovstvo oz. pokrivanje streh s slamo
  • peka tradicionalnega peciva iz avtohtonih žit po tradicionalnih receptih in postopkih
  • predelava sadja in sočivja po tradicionalnih postopkih in receptih
  • zeliščarstvo (pridelava zelišč na domačem vrtu, uporaba zelišč v vsakdanji prehrani)

Programi usposabljanj so se nanašali na že utečeni program pletarstva in krovstva, saj pri pletenju in pokrivanju streh s slamo ostaja kakovostno zrnje (pira, rž in koruza), ki lahko že usposobljenim udeležencem nudi dodatni zaslužek s kombinacijo dveh ali več dejavnosti. Program Predelava sadja in sočivja je bil razvit z namenom, da se predelajo viški avtohtonega sadja, s tem pa se tudi povečajo možnosti pridobivanja dodatnega dohodka v kombinaciji z ostalimi programi, ki lahko služijo kot embalaža za produkte podeželja.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem