Lončarstvo v Pomurju in tudi v Sloveniji sodi med najstarejše obrti. Razvijalo se je v predelih, kjer je bil na razpolago material – glina, in sicer v Ljubnem na gorenjskem, Komendi, Ribniški dolini, Šentjernejskem polju, na Dravskem in ptujskem polju ter v Pomurju. Po drugi svetovni vojni se je začelo število lončarjev občutno zmanjševati. Lončarska dejavnost je bila in je še danes večinoma prisotna kot družinska tradicionalna dejavnost, ki se prenaša iz roda v rod. Izdelki, ki nastajajo izpod rok mojstrov so predvsem tipični lončarski izdelki določene regije, ki izhajajo iz tradicije.

Trendi današnjega časa, pa so predvsem v nadgradnji tradicionalnega izdelka, ki mora zadovoljiti potrebe in namen uporabe današnjega potrošnika tako po dizajnu, kombinaciji večih materialov, namenu uporabe in nenazadnje v povezovanju z drugimi dejavnostmi tako na področju rokodelstva kot tudi na področju trženja, predvsem v turizmu.

V Sloveniji se po podatkih, ki smo jih uspeli dobiti ukvarja 49 obrtnikov oz. rokodelcev, od tega v Pomurju živi 8 rokodelskih lončarskih delavnic, ki zaposlujejo 14 oseb v večini so to družinski člani.

Sami prihodki v tej dejavnosti so sorazmerno nizki od 8.000 € do 90.000 € na leto. Skupni prihodek lončarjev v Pomurju po podatkih, ki smo jih uspeli pridobiti znaša 276.209,00 € kar predstavlja 15% prihodkov iz te dejavnosti v Sloveniji. Vedeti je potrebno tudi to, da v večni primerov predstavlja lončarska dejavnost dopolnilno dejavnost na kmetiji oz. v gospodinjstvu in največkrat ni osnovna dejavnost oz. edini vir prihodkov s katero se član ali družina preživlja.

Glede na naše izkušnje na področju rokodelstva (pletenje iz ličja) so v rokodelstvu veliki potenciali (podjetniški, samozaposlitveni, socialni stiki, medgeneracijsko povezovanje, razvoj, ohranjanje podeželja in podeželskega življenja, depopulacija…) tako za ljudi, ki se že ali bi se šele začeli ukvarjati z rokodelstvom kot tudi za regijo, če je prisoten pravi pristop tako pri razvoju, izdelovanju in trženju, kjer se tradicija- tradicionalna dejavnost in izdelki nadgrajuje s sodobno noto.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem