Projekt Ohranjanja kulinarične dediščine na čezmejnem območju Slovenije in Madžarske je namenjen ohranjanju redkih in vse manj znanih kulinaričnih tradicij na čezmejnem območju Pomurja in županije Vas. Vključuje sodelovanje mladih, lokalnih kulinaričnih nosilcev znanja, šol, ranljivih skupin in drugih deležnikov, ki skozi sedem delavnic raziskujejo, dokumentirajo in praktično ohranjajo recepte, obrede in pripomočke naših prednikov.
Cilj projekta je zbiranje in dokumentiranje zelo starih, redkih receptov in postopkov priprave tradicionalnih jedi, medgeneracijski prenos znanja z vključevanjem učencev osnovnih šol in mentorjev, krepitev lokalnega sodelovanja v Pomurju in županiji Vas ter ozaveščanje o pomenu kulinarične dediščine in njenem vključevanju v sodobno okolje. V okviru projekta bo izvedenih 7 čezmejnih delavnic v Sloveniji in na Madžarskem, ki bodo temeljile na oblikovanem načrtu raziskovalne naloge za osnovnošolske učence. Učenci bodo zbrane recepte, dokumentirane pripomočke in zapisane obrede, ki so povezani s temi starimi jedmi, zbrali v kulinarično zbirko. Vsa zbirka bo trajno javno dostopna v digitalizirani obliki pri obeh partnerjih projekta in treh vključenih osnovnih šolah: v Sloveniji v OŠ Miška Kranjca Velika Polana in na Madžarskem v dvojezičnih šolah OŠ Števanovci in OŠ Gornji Senik. Vzporedno si partnerja prizadevava za okrepljeno sodelovanje med vsemi vključenimi organizacijami in skupnostmi v čezmejnem prostoru.
1. 5. 2025 – 31. 10. 2025
29.375,00 EUR, od tega ESRR sredstva: 19.562,50 EUR
Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Interreg programa Slovenija-Madžarska.