Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Izzivi podeželja

 ZRP Pomelaj, z.o.o bo začela, z  izvajanjem Javno veljavnega izobraževalnega programa Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Izzivi podeželja (UŽU –IP)  in  sicer 3. 4. 2013 ob 9.00 uri v učilnici stavbe Občine Črenšovci (Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci)

V program UŽU –IP  se lahko vključijo prebivalci podeželja, ki si  želijo pridobiti  temeljna znanja in spretnosti,  s katerimi bodo lažje prepoznali in vrednotili lastne potenciale ter možnosti podeželskega okolja z namenom izboljšanja svojega ekonomskega in socialnega položaja. Program traja 120 ur in je za udeležence brezplačen.

Program je sofinanciran v  okviru izobraževalnih programov za dvig ravni pismenosti in Projektno učenje  za mlajše odrasle od 2010-2013, ki ga financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (85 %) ter Ministrstvo za šolstvo in šport (15 %).  Skupna pogodbena vrednost za operacija znaša v obdobju 2010-2013  33.971,44 EUR.

Izvedena usposabljanja:

 1. skupina 2010 –   (13.12.2010, zaključek 14.2.2011, vključenih 15 udeležencev)
 2. skupina 2011 –    (1.3.2011, zaključek 18.4.2011, vključenih 15 udeležencev)
 3. skupina  2012-   (15.3.2012, zaključek 25.4.2012, vključenih 12 udeležencev)
 4. skupina   –  2013   (3.4.2013 – 17.5.2013, vključenih 15 udeležencev)

Datumi izvajanj so objavljeni na spretni strani in strani CVŽU:

USPOSABLJANJE ZA ŽIVLJENJSKO USPEŠNOST
IZZIVI PODEŽELJ,  UŽU – IP

Program je namenjen odraslim prebivalcem podeželja, za pridobitev  temeljnih spretnosti in novih znanj za izboljšanje ekonomskega in socialnega položaja na podeželju ter za izvajanje dejavnosti na podeželju (osebno dopolnilno delo ali dopolnilne dejavnosti na kmetiji).

Pomurje sodi med izrazito podeželsko območje z najvišjo stopnjo kmečkega prebivalstva v RS, hkrati pa tudi z najvišjo stopnjo brezposelnosti,  poleg tega pa je  skrb zbujajoča izobrazbena struktura brezposelnih, saj je  veliko brez strokovne izobrazbe. Prav tako je veliko le–teh tudi dolgotrajno brezposelnih, ti pa izhajajo predvsem iz podeželskih območij. To pa je ciljna skupina,  za katero je bil pripravljen in tudi že preverjen program UŽU – Izzivi podeželja. Program omogoča  ciljni skupini pridobivanje znanj, ki so za uspešnost vsakega posameznika ključnega pomena. Tu imamo v mislih predvsem usvajanje temeljnih znanj in spretnosti, povezanih s pismenostjo, na katerih temelji nadgradnja nadaljnjih aktivnosti in posledično večja zaposljivost, mobilnost, razvoj podeželja in uspešnost tako posameznika kot celotne družbe.

Program je razdeljen na štiri sklope, in sicer:

 • pridobivanje temeljnih znanj in spretnosti
 • pridobivanje in krepitev socialnih spretnosti
 • usposabljanje za vseživljenjsko učenje
 • aktivno državljanstvo

Pomemben cilj programa je tudi motiviranje udeležencev za pridobivanje novih znanj  za izvajanje dejavnosti na podeželju (bodisi v povezavi z osnovno ali dopolnilno dejavnostjo na kmetiji) ter spodbujanje k skrbi za trajnostni razvoj podeželja (preprečevanje depopulizacije podeželja).

Temeljna značilnost programa je, da se izvaja na projektni način, kar pomeni, da je program izpeljan po vsebinsko smiselno razmejenih sklopih, ki predstavljajo celoto. Posamezna srečanja predstavljajo zaokrožene teme ali področja, ki poudarjajo posamezne vsebine programa, zasledujejo pa se predvsem naslednji cilji:

 • prepoznavanje (zaposlitvenih, podjetniških) priložnosti na podeželju
 • motiviranje za različne dejavnosti na podeželju
 • razvijanje temeljnih znanj in spretnosti
 • spodbujanje aktivnega državljanstva in vseživljenjskega učenja
 • računalniško opismenjevanje
 • pridobivanje uporabnega znanja

Nekaj informacij o programu si lahko preberete tudina spletni strani: 

IZVAJALEC:

POMELAJ, zadruga za razvoj podeželja, z.o.o.
Mala Polana 103, 9225 Velika Polana
Kontaktna oseba : Dragica Horvat
tel.: 02 573 70 36
E – mail.: pomelaj@volja.net

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem