USPOSABLJANJE ZA ŽIVLJENJSKO USPEŠNOST
IZZIVI PODEŽELJ, UŽU – IP

Program je namenjen odraslim prebivalcem podeželja, za pridobitev  temeljnih spretnosti in novih znanj za izboljšanje ekonomskega in socialnega položaja na podeželju ter za izvajanje dejavnosti na podeželju (osebno dopolnilno delo ali dopolnilne dejavnosti na kmetiji).  Program UŽU-IP traja 120 ur in je za udeležence brezplačen, program sofinancira Ministrstvo za šolstvo in šport in Evropski socialni sklad. Obdobje izvajana operacije 2008-2010, izvedenih bo 5 izvedb (skupin).

Pomurje sodi med izrazito podeželsko območje z najvišjo stopnjo kmečkega prebivalstva v RS, hkrati pa tudi z najvišjo stopnjo brezposelnosti,  poleg tega pa je skrb zbujajoča izobrazbena struktura brezposelnih, saj je  veliko brez strokovne izobrazbe. Prav tako je veliko le–teh tudi dolgotrajno brezposelnih, ti pa izhajajo predvsem iz podeželskih območij. To pa je ciljna skupina,  za katero je bil pripravljen in tudi že preverjen program UŽU – Izzivi podeželja. Program omogoča  ciljni skupini pridobivanje znanj, ki so za uspešnost vsakega posameznika ključnega pomena. Tu imamo v mislih predvsem usvajanje temeljnih znanj in spretnosti, povezanih s pismenostjo, na katerih temelji nadgradnja nadaljnjih aktivnosti in posledično večja zaposljivost, mobilnost, razvoj podeželja in uspešnost tako posameznika kot celotne družbe.

Program je razdeljen na tri sklope, in sicer:

  • pridobivanje temeljnih znanj in spretnosti
  • pridobivanje in krepitev socialnih spretnosti
  • usposabljanje za vseživljenjsko učenje

Pomemben cilj programa je tudi motiviranje udeležencev za pridobivanje novih znanj  za izvajanje dejavnosti na podeželju (bodisi v povezavi z osnovno ali dopolnilno dejavnostjo na kmetiji) ter spodbujanje k skrbi za trajnostni razvoj podeželja (preprečevanje depopulizacije podeželja).

Temeljna značilnost programa je, da se izvaja na projektni način, kar pomeni, da je program izpeljan po vsebinsko smiselno razmejenih sklopih, ki predstavljajo celoto. Posamezna srečanja predstavljajo zaokrožene teme ali področja, ki poudarjajo posamezne vsebine programa, zasledujejo pa se predvsem naslednji cilji:

  • prepoznavanje (zaposlitvenih, podjetniških) priložnosti na podeželju
  • motiviranje za različne dejavnosti na podeželju
  • razvijanje temeljnih znanj in spretnosti
  • spodbujanje aktivnega državljanstva in vseživljenjskega učenja
  • računalniško opismenjevanje
  • pridobivanje uporabnega znanja

Skupna vrednost operacije UŽU -IP po pogodbi št.: 3311-08-424001/15 znaša 43.848,03  EUR (delež ESS 85%  37.270,83 EUR; nacionalni  delež 15%  6.577,20 EUR)

Nekaj informacij o programu si lahko preberete tudi  na  spletni strani : http://pismenost.acs.si/projekti/uzu-ip/

IZVAJALEC:

POMELAJ, zadruga za razvoj podeželja, z.o.o.
Mala Polana 103, 9225 Velika Polana
Kontaktna oseba: Dragica Horvat
tel.: 02 573 70 36
E – mail.: pomelaj@volja.net

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem